Fattig

5 ting du ville savne i et udviklingsland

Tips

Der kan ikke være nogen tvivl om, at vi her i Danmark er ganske privilegerede sammenlignet med stort set alle andre mennesker verdens over. Vores velfærdsstat betyder, at vi hjælper hinanden, således at alle har gode muligheder, uanset hvem ens forældre er eller hvilke vanskeligheder man måtte være født med eller blive udsat for i løbet af livet. Det er lykkes os at sætte et ganske fornuftigt samfund sammen, selv om der selvfølgelig stadig er en del brikker, der enten skal findes en plads til eller flyttes. Mange danskere ville blive ganske overraskede, hvis de besøgte et udviklingsland og forsøgte at leve som de lokale en måned eller såmænd bare en uge. For at give dig et indblik i nogle af forskellene, har vi her fundet fem ting, som du sandsynligvis ville savne, hvis du flyttede til et udviklingsland.

Først og fremmest ville du savne dit privatliv. Det gælder selvfølgelig ikke alle, men der er helt sikkert en del, der ikke ville bryde sig om at bo sammen med hele eller i hvert fald store dele af deres familie. Det kan da godt ske, at din bedstemor Bente og onkel Jørgen er ganske flinke mennesker, men det betyder ikke, at du har lyst til at omgås dem hver dag uden mulighed for at slippe væk.

I den sammenhæng kommer du desuden til miste en del frihed, hvis du ikke er den ældste i familien. Det er lige meget, at du er voksen – du skal stadig gøre som dine ældre beder dig om, for de ved selvfølgelig bedst. Det varierer fra land til land, men generelt er det den slags kultur, hvor de ældre bestemmer, der dominerer i udviklingslande.

Det hjælper ikke, at der ikke er nogen opvaskemaskine, vaskemaskine og så videre. Det betyder nemlig, at der er mere arbejde, der skal gøres, og dermed mindre tid til alle de sjove ting i livet. Man bliver altså nødt til at finde glæde og lykke i de små ting, hvilket ofte fører til en langt mere primitiv humor og et tilsvarende værdisæt.

Alt efter hvor galt det står til, kan du ende med at måtte leve uden et rigtigt badeværelse. Det gælder altså både toilettet, som kan ske at være et hul i jorden, og ”brusebadet” som bare er et kar med vand og en lille ting til at hælde vandet ud over dig.

Sidst men ikke mindst kommer du til at savne rent vand. Igen afhænger det af, hvor du er og hvor mange penge, du har at gøre med. Nogle steder er der vand i hanerne, der kan drikkes, selv hvis det ikke kan måle sig med det, vi har i Danmark. Andre steder skal det koges – og nogle steder er det ikke nok, blandt andet på grund af store mængder tungmetaller i vandet.