Læse stranden

Sådan læser du til ingeniør på stranden

Denmark

Der er ikke mange, der ville sige nej til at studere ved stranden med en mango smoothie til 2 kr. i hånden. Det er endda ikke en gang så svært, som man skulle tro. Der er helt overordnet to måder, du kan gøre det på: Enten finder du et universitet ved din destination, og ellers tager du til Danmark to gange om året og fryser en måned eller to i slutningen af hvert semester.

Det første du bør vide, før du beslutter dig for at læse i udlandet, er at det ikke altid er lige så sikkert som i Danmark. Nogle steder er det selvfølgelig mere sikkert, men mange af de lande, hvor man kan være på stranden året rundt uden at fryse ihjel, har mere kriminalitet og korrupt politi, ledere med videre. Det gælder især, hvis du tager til Afrika eller Mellemøsten, hvor der også er risiko for, at landene er ustabile nok til krig eller lignende. Sydøstasien er generelt mere sikkert og så slipper du helt for gul feber og i langt højere grad for malaria og flere andre sygdomme. Her kan du ofte leje en pæn, stor lejlighed helt nede ved stranden og spise ude hvert måltid for mindre, end du ville bruge som studerende i Danmark for en lille lejlighed og frysepizzaer. Det eneste du rigtig behøver er at sikre dig, at du kan få SU og udlandsstipendium på det universitet, du har valg. Det gør du ved at gå ind på Fast Track listen online. Hvis kombinationen af uddannelse og universitet, du har valgt, ikke er dér, så skal du kontakte dem og få dem til at vurdere, om den er god nok.

Hvis du i stedet vælger at tage en dansk uddannelse, så skal du sikre dig, at der aldrig er mødepligt. Nogle uddannelser har workshops og lignende i løbet af året, men for de fleste er det kun obligatoriske forelæsninger, man skal være opmærksom på. Dem er der heller ikke mange af på de danske uddannelser, og det ville da også være problematisk, hvis man for eksempel blev syg. De ville jo nok være nødt til at give de studerende mulighed for at møde op på flere forskellige tidspunkter, og det er de fleste universiteter altså for pressede til – og det er jo bare godt for dig. Du bliver dog nok nødt til at møde op de første par dage eller uger af hvert semester, og så skal du selvfølgelig også møde op til eksaminerne, så du får stadig brug for din tykke Tommy Hilfiger jakke. Her kan du dog vælge at skippe de normale eksaminer og i stedet tage til reeksamen, men i så fald bør du sætte dig ind i reglerne for dét – det kan nemlig være, at du skal have en lægeerklæring eller lignende.